”Enron” este povestea unuia dintre cele mai controversate scandaluri economice din istorie, in care top managementul uneia dintre cele mai mari companii americane si-a insusit 1 miliard de dolari, in timp ce investitorii si angajatii au pierdut totul. Filmul este bazat pe best-seller-ul “The Smartest Guys in the Room” scris de reporterii de la FORTUNE (Bethany McLean and Peter Elkind) si cuprinde relatarile persoanelor direct implicate, precum si inregistrarile audio-video apartinand corporatiei. Gibney dezvaluie ierarhia stufoasa din consortiul Enron, precum si lipsa totala de morala care reprezenta filosofia corporatiei. Filmul ajunge la un deznodamant fulminant pe masura ce aflam cum top managementul de la Enron stoarce profituri de sute de milioane de dolari din criza energetica din California.
Ca rezultat, ajungem sa intelegem cum zgarcenia angajatilor de la Enron si a sefilor lor a avut un socant si profund efect de domino; efect care ar putea modela economia americana pentru multi ani inainte. Cel mai socant aspect prezentat in film se leaga de faptul ca Enron a creat cu buna stiinta o falsa criza a energiei in California, care nu a existat niciodata. In film auzim inregistrari telefonice ale traderilor Enron care ii sfatuiesc pe managerii uzinelor electrice din California sa fie “putin mai creativi” si sa inchida uzinele “pentru reparatii”. Enron este responsabila de inchiderea pentru mult timp a pana la 50% din industria energetica a Californiei, ba chiar a 76%, atunci cand a crescut pretul curentului electric de noua ori.
Cand compania a intrat in colaps, 20.000 de angajati au fost concediati. Pensiile lor nu mai exista si actiunile nu mai valoreaza nimic. Un telefonist care a lucrat pentru o companie electrica din Portland toata viata povesteste ca, inainte ca Enron sa preia compania la care lucra si sa o devalizeze, fondul sau de pensii valora 248.000 dolari, pe care i-a investit in actiuni Enron. Acum, spune el, fondul sau de pensie valoreaza 1.200 de dolari. Paradoxal, scandalul Enron nu a fost chiar atat de mare fata de costurile umane si financiare implicate. Dar cum am privi astazi situatia daca aceasta criza ar fi fost declansata de Al Qaeda? Inca se mai da vina pe reglementarea excesiva pentru o criza cauzata de de-reglementarea instrumentata de lobby-stii Enron.
Un comentariu